neděle 31. května 2015

10 příkladů, jak poznat pokročilou duši


Hodně se teď o tom mluví. Hodně mých klientů se mě na to ptá. Hodně lidí se zajímá o to, jaká je vlastně pokročilost jejich duše. Hodně lidí by také rádo zjistilo, jaká je pokročilost duší jejich partnerů, rodičů, dětí, sourozenců, kamarádů, známých, ale i někoho, kdo jim třeba nějak ublížil. Určitě existuje mnoho indícií, jak to zjistit.
Jednou z možností je nacítit se na svou duši nebo duši někoho jiného a vidět barvu duše. Ale pozor! Není vhodné naciťovat se na jinou než svou duši. To se prostě nedělá, aniž by to dotyčný dovolil. Pro toho, kdo se tomu věnuje, zná klasifikaci pokročilosti duše dle barevného spektra, je to hračka. Chce to cvik, praxi a pak to opravdu jde snadno. Touto možností se zabývat teď nechci.

Jak ale jednoduše, podle jednání, chování, či charakterových vlastností zjistit, zda se jedná o pokročilou duši? Uvádím zde deset příkladů. Opravdu jen příkladů. Neberte, prosím, vše jako bernou minci. Spíš jako pomůcku.

A ještě o jedno vás prosím. Uvědomte si, že tady na Zemi jsme všichni na jedné lodi. Všichni jsme se sem přišli něco učit, něco vykonat, něčemu pomoci. Ať už jste pokročilou nebo nezkušenou duší, je to jedno. Nikdo nejsme nadřazeni nad ostatními. Nikdo nemá právo povyšovat se na nás, ale ani my nemáme právo povyšovat se nad kýmkoli jiným. Taktéž nemáme právo soudit.



1. Už od dětství jste se cítíli být jiní


Když jste byli dětmi, měli jste pocit, že nějak nezapadáte? Že ostatním dětem nerozumíte? Že nerozumíte jejich hrám? Jste tak nějak bokem, nezapojujete se? A hlavně nechápete, proč byste měli být ve všem první. Ať už ve školce - jako první spapat polivečku, první se převléknout do pyžamka na spinkání poo, první udělat nějaký úkol. 
Stalo se vám, že jste sice nastoupili do závodu na běh, běželi jste a byli jste první, ale před cílovou páskou jste se ohlédli a viděli za sebou ostatní děti, jak moc chtějí vyhrát, tak jste zpomalili a nechali je předběhnout vás. Pak jste se dívali, jak ostatní oslavují vítěze a vůbec vám nevadilo, že na stupních vítězů nestojíte vy, ale naopak jste se radovali z jejich vítězství. A tak to bylo a je se vším.


2. Neumíte se nudit

Neustále potřebujete něco dělat, tvořit, předělávat, vylepšovat. Je jedno jestli ve svém vzdělávání se nebo rukama. Nemluvím zde o neklidu, ale o touze využívat čas smysluplně. 
A pokud máte volnou chvilku, jdete do přírody nebo na zahradu, kde se radujete z květin, stromů, zpěvu ptáků, pozorujete zajíce, srny, bažanty, … A přitom nepotřebujete květiny trhat, stromy kácet, ptáky lovit a zvířata zabíjet. Chcete jen tak s nimi pobýt, kochat se rozmanitostí barev, zvuků, vůní a tvarů.

3. Nezabýváte se malichernostmi

Jinými slovy - jen tak něco vás nerozhází. Víte, že je zbytečné trápit se věcmi, které nemáte možnost změnit. Taky víte, že žabomyší války jdou mimo vás. Jen tak vás ani nikdo nezatáhne do banálního sporu. Nenecháte se ovlivnit špatnou náladou ostatních. 
V obchodě sice vnímáte “kyselý obličej” prodavačky, ale naopak se na ní usmějete a třeba i něco vtipného utrousíte.


4. Svým nepřátelům děkujete


Pokročilé duše si pro svůj život tady na Zemi cíleně vybírají těžké zkoušky, protože vědí, že jen díky nim poberou další zkušenosti, které je zocelí. Pokud se vám v životě stalo, že vás někdo podrazil, zradil, schválně poškodil, osočil, vy víte, že to byla volba jeho a ne vaše. Nemyslím tím, že jste se nebránili, že jste zůstali v pozici oběti a rochnili jste se v pláči, výčitkách, po svém okolí jste vyžadovali lítost. Naopak - vzali jste si ponaučení a už víte, že kdyby nebylo této příležitosti, neposunulo vás to dál. 
Uvedu příklad. Pracujete a svou práci máte rádi, ale jednoho dne zčista jasna dostanete výpověď. Sice se vás to dotkne, jste smutní, třeba i naštvaní, ale to přejde. To je jen počáteční reakce. Když o tom přemýšlíte, dojde vám, že právě výpověď vás posunuje dál. Otevírá vám další možnosti. Jste vlastně volní a před sebou máte tolik možností. Je to přeci dobrodružství zkusit něco nového, naučit se nové dovednosti a třeba i nezakrnět v té staré práci. Nemáte důvod zlobit se na vedení, které vám dalo výpověď. Máte jim proč děkovat. To oni vám otevřeli nové možnosti.

5. Morální hodnoty máte hodně vysoko

Nedokážete jet tramvají na černo, nedokážete něco ukrást, nedokážete někoho podrazit. Ba co víc - ani vás to nenapadne. A pokud by jste třeba měli někoho podrazit, aby jste si zachránili vlastní kůži, tak to stejně neuděláte. 
Na druhé straně ale nejste mravokárci. Nepotřebujete své přesvědčení o dobru a zlu hlásat do světa. Učíte ostatní svým příkladem, dobrou radou a osobním přístupem.

6. V životě vás potkávají pěkné kotrmelce

Jak už bylo řečeno v bodě 4, pokročilé duše si vybírají těžké zkoušky a ty jsou spojeny s životními zvraty. Díky tomu ve svém životě začínají i několikrát od nuly. Z rodinného hnízda jste vyletěli celkem brzy, osamostatnili se a život berete jako hru, jako dobrodružství. Ač vás na vaší cestě potkaly kotrmelce, nikdy vás to nepoložilo. 
Může se stát, že po nějaké velmi těžké zkoušce se vás přátelé ptají: “Jak jsi to zvládl? To bych se zbláznil. Nevím, co bych dělal na tvém místě.” A vy s úsměvem odpovídáte, že je to v pořádku, že váš život přeci jde dál, že to sice bylo těžké, dalo se to zvládnout a víte, že vám to přineslo i něco dobrého.

7. Nepotřebujete moc a přitom jste skvělými vůdci

Nemusíte zastávat vedoucí pozici, ale ostatní k vám chodí pro radu. Svěřují se vám lidé i s těmi nejniternějšími problémy. Stává se vám, že vás neznámí zastaví na ulici a ptají se na osobní věci? Potřebují poradit, zda příjmout práci, kterou jim právě nabídli, zda se rozejít s partnerem, se kterým jejich vztah zrovna skřípe, zda odpustit dětem, tchýni, šéfovi, … 
Nedělá vám problém se zastavit a s lidmi (nejen přáteli, ale i s těmi cizími) promluvit. Neobtěžuje vás vyslechnout je a vždy najdete nějaké řešení a pomůžete radou. Nedokážete se nalodit na vlnu lítosti a nebrečíte nad rozlitým mlíkem ani svým ani nikoho jiného. Nemažete nikomu med kolem pusy, ale s taktem a empatií se díváte na každý problém.


8. Nebažíte po materiálních přebytcích


Máte rádi krásné věci, ale ke svému šťastnému životu nepotřebujete obrovskou vilu s dvaceti pokoji, sedmi ložnicemi, třemi kuchyněmi a patero koupelnami. Potřebujete se cítit bezpečně a k tomu vám stačí třeba i garsonka. Rádi se podíváte na poslední model exkluzivního auta, ale vy máte rádi tu svou spolehlivou starou škodověnku. 
Jste naprosto po materiální stránce spokojení, když máte svůj domov, kde jsou vaši blízcí, a na kontě právě tolik peněz, kolik je vám potřeba. Nepotřebujete hromadit majetek. Vlastně ani nevíte proč. Stejně byste vše, co nepotřebujete, co je navíc, rozdali.

9. Kolem vás vyzařuje klid

Přitahujete jako magnet ostatní. Je to ten klid, mír, láska, bezpečí, empatie, porozumnění, a další krásné vlastnosti, které z vás ostatní podvědomně vycítí a proto se s vámi rádi setkávají. A pokud z vás ještě vyzařuje energie, které se ostatním nedostává, pak se vás ostatní rádi dotýkají. Ať už jen letmo, nevědomky a nebo cíleně. Potřebují vás držet za ruku, potřebují sedět těsně vedle vás a někdy stačí, že na přivítanou vás obejmou. Čerpají z vás energii a na vás je, naučit se s tím pracovat. 
Ale nebojte, právě v pokročilých duších je energie spousta na rozdávání. Tzv. energetičtí upíři nemají šanci vás vycucnout :-).

10. Své duchovní schopnosti rozvíjíte a pomáháte ostatním

Protože žijeme v této době, která je tak úžasná a mnoho lidí objevuje a dál rozvíjí své schopnosti, mnoho lidí cítí, že se mění jak oni samotní, tak i jejich priority. Nikdo se už nemusí bát projevit své vnitřní vidění, cítění a vnímání světa. 
Objevili jste i vy nějaké neobvyklé schopnosti sami v sobě a nehodláte je nejen skrývat či potlačovat, ba právě potřebujete se dovědět o sobě a světě stále víc. Nestačí vám jen vědět, že dokážete něco mimořádného. Chcete se podělit o možnosti tohoto světa a taky tak činíte s láskou a nenásilně. Pomáháte jak jen dovedete komukoli, kdo o pomoc požádá. Milujete svůj život a přijímáte vše, co vás potká.


Možná vám teď vemu iluze, ale dle všeho to vypadá tak, že pokročilých duší, tedy opravdu pokročilých, je nanejvýš 30% z celkového počtu lidí. Všichni jsme na cestě svého vývoje a stále se máme co učit a stále je, co zlepšovat. 

Nebuďte smutní z toho, že nesplňujete všechny body zde uvedené. To přeci vůbec nevadí. Je nádherné vědět, na čem máme ještě pracovat. Všichni jednou dojdeme k dokonalosti a času máme nekonečně mnoho. Jestli vše nestihneme v tomto životě, tak v příštím a pak v příštím a příštím a … 

Berte to jako hru, kde nemůžeme prohrát. 
I zde platí - cesta je cíl!

Foto zdroj: Peral

Žádné komentáře:

Okomentovat